Calculator șomaj tehnic 2020

Salariul tau actual:

Calculează

Ce înseamnă șomaj tehnic?

Șomajul tehnic intervine atunci când o companie își întrerupe sau își reduce activitatea din cauza motivelor economice, tehnologice, structurale sau similare. Acest lucru implică suspendarea contractelor individuale de muncă ale angajaților. Pe această durată, angajații care nu își pot desfășura activitatea beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii.

Condiții șomaj tehnic

Pentru ca angajații să obțină indemnizația pentru șomaj tehnic, angajatorii acestora trebuie să îndeplinească o singură condiție. Mai exact, să reducă sau să întrerupă temporar activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus, conform unei declarații pe propria răspundere. Condițiile inițiale pentru acordarea indemnizației, din OUG nr.30/2020 au fost înlocuite de condiția precizată anterior. Nu se mai condiționează acordarea indemnizației de lipsa capacității financiare de a achita plata tuturor salariilor.

Acte necesare șomaj tehnic

Intrarea în șomaj tehnic este din inițiativa angajatorului, iar acesta trebuie să depună o listă de acte necesare. Mai exact, o cerere, o listă cu angajații trimiși în șomaj tehnic și cu salariile lor de bază brute, dar și o declarație pe proprie răspundere în care precizează că este nevoit să-și întrerupă total sau să-și reducă activitatea ca urmare a efectelor pandemiei coronavirus.

Calcul șomaj tehnic

Pe durata reducerii sau a întreruperii temporare a activității unei companii pentru motive economice, tehnologice sau similare, angajații vor beneficia de o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător jobului pe care îl ocupă. Valoarea indemnizației de șomaj însă nu poate depăși 75% din salariul mediu brut pe economie.

Ordonanță șomaj tehnic 2020

Noua ordonanță de urgență 32/2020 prevede schimbările în ce privește acordarea indemnizației pentru șomaj tehnic angajaților din companiile afectate de situația economică provocată de pandemia coronavirus. Mai exact, aceasta presupune că persoanele fizice autorizate, cei cu întreprinderi individuale, cei cu drepturi de autori, lucrătorii din cooperație și liber-profesioniștii vor avea indemnizație de șomaj tehnic fixă suportată de stat. Angajații însă vor avea un ajutor de șomaj plătit de stat în funcție de salariul pe care îl au în contractul de muncă.

Ești salariat? Află în detaliu cum te afectează șomajul tehnic aici!

Ești manager sau om de HR? Află tot ce trebuie să știi despre somajul tehnic aici!

E timpul pentru un browser mai bun

De la 1 octombrie 2019, te informăm că site-ul eJobs.ro nu va mai putea fi accesat prin browser-ul Internet Explorer din cauza funcționalităților reduse ale acestuia. Accesează-ne cu încredere folosind unul dintre browserele mai moderne: Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari sau Edge.

Am înțeles
close