Informare si consiliere profesionala

Informarea si consilierea profesionala reprezinta informatiile, sfaturile specializate oferite unei persoane cu privire la alegerea sau schimbarea unei ocupatii, adaptarea la o noua provocare profesionala sau la orice probleme care pot aparea pe parcursul carierei.

Participantii vor primi informatii extrem de utile privind piata muncii, evolutia in ceea ce priveste locurile de munca disponibile si sfaturi in ceea ce priveste pregatirea in vederea aplicarii pentru un post; suplimentar vor primi materiale si resurse alternative de informare privind piata muncii, formarea profesionala si dezvoltarea personala.

Consilierea profesionala vine in sprijinul persoanelor care fie doresc o schimbare a ocupatiei, fie sunt in cautare activa, insa nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca. Consilierea in cariera ii va ajuta pe beneficiari sa stabileasca obiective clare urmarite in baza unui plan coerent si realist, in vederea cautarii si obtinerii unui loc de munca, a dezvoltarii si perfectionarii abilitatilor si cunostintelor profesionale sau in vederea alegerii carierei.

Relatia dintre beneficiar si consilier este una stabila, care se bazeaza pe onestitate si comunicarea intre cele doua parti, cu scopul comun de a creste increderea in sine si motivatia beneficiarului, precum si de a incuraja o implicare activa in rezolvarea problemelor personale si asumarea deciziilor in plan professional.

Consilierea profesionala consta intr-un ansamblu de activitati personalizate de autoevaluare, de explorare a oportunitatilor, de stabilire a scopurilor menite sa il ajute pe individ sa faca alegeri si schimbari informate legate de cariera, punand in legatura nevoile si ablitatile personale cu oportunitatile reale ale pietei muncii.

Consilierul utilizeaza multiple teste, chestionare si metode variate cu scopul de a oferi beneficiarilor suportul necesar pentru efectuarea unei schimbari profesionale.

Organizarea activitatii de consiliere in cariera

Cunoasterea potentialului individual

Se urmareste identificarea aptitudinilor, a intereselor si nevoilor speciale, a valorilor si atitudinilor individuale, a activitatilor preferate, a capacitatii de relationare interpersonala si identificarea nivelului de pregatire profesionala. Pe baza informatiilor obtinute pe parcursul acestei etape, consilierul, impreuna cu persoana consiliata, pot stabili domeniul profesional si/ sau profesia (profesiile) care are cel mai ridicat grad de potrivire cu profilul individual si care ii va aduce persoanei consiliate cele mai mari satisfactii.

Consilierea de grup sau individuala:

Consilierea poate fi individuala sau de grup, in functie de dorinta persoanei consiliate si de programul pe care il deruleaza consilierul.

Persoanele consiliate vor primi informatii corecte si detaliate despre abilitatile si aptitudinile proprii, interesele si competentele profesionale si valorile personale ale acestora.

Persoanele consiliate vor isi vor stabili obiective proprii si isi vor construi singuri planul pentru atingerea acestora; de asemenea, prin suportul oferit, beneficiarii vor reusi sa gandeasca in perspectiva planuri de rezerva cu scopul depasirii obstacolelor care pot interveni in calea atingerii obiectivelor.Persoanele participante vor fi ajutate sa constientizeze pe deplin, sa depaseasca si sa rezolve problemele legate de motivatie, imagine de sine si incredere in sine.

Pe langa cele de mai sus, consilierea vizeaza si activitati legate de: strategii pentru alegerea si obtinerea locului de munca dorit, companiile atractive din domeniul vizat, cosntituirea unui cv si a unei scrisori de intentie, postarea cv-ului pe platformele online potrivite, pregatirea in vederea participarii la un interviu, bune practici in procesul de recrutare. Intregul proces va fi sustinut prin tehnici de dezvoltare personala, pentru cresterea increderii in sine, imbunatatirea comunicarii, managementul stresului si controlul emotiilor negative.

Participantii vor avea posibilitatea de a initia discutii, de a participa la sesiunile de intrebari si raspunsuri si a deveni participanti la jocurile de rol organizate de consilerul in cariera.

Stabilirea unui plan de dezvoltare individuala

Pe baza informatiilor obtinute, persoanele consiliate vor discuta si analiza cu sprijinul consilierului posibilitatile de dezvoltare personala, cu scopul cresterii sanselor de integrare sau reintegrare pe piata muncii sau pentru a identifica si atinge obiectivele profesionale vizate.

In urma consilierii profesionale, persoanele consiliate vor reusi sa isi stabileasca planuri realiste si sa identifice necesitatea unor cursuri sau sesiuni de formare profesionala.

Rezultatele procesului de consiliere profesionala:

E timpul pentru un browser mai bun

De la 1 octombrie 2019, te informăm că site-ul eJobs.ro nu va mai putea fi accesat prin browser-ul Internet Explorer din cauza funcționalităților reduse ale acestuia. Accesează-ne cu încredere folosind unul dintre browserele mai moderne: Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari sau Edge.

Am înțeles
close