Pensia anticipata si pensia anticipata partiala

 

Legea nr. 19/2000 din 17/03/2000 stabileste sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Legea a fost actualizata la data de 27 martie 2007.
Pensia anticipata
Conform acestei legi, asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare.
Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii cu cel al pensiei pentru limita de varsta.
La implinirea varstelor standard de pensionare prevazute de prezenta lege pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.

Pensia anticipata partiala
Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.

Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform tabelului oferit mai jos

TABELUL Nr. 2

Stagiul de cotizare realizat peste
stagiul standard complet de cotizare
prevazut in anexa nr. 3 (coloanele 3 si 6)
Procentul de diminuare pentru
fiecare luna de anticipare (%)
pana la 1 an
peste 1 an
peste 2 ani
peste 3 ani
peste 4 ani
peste 5 ani
peste 6 ani
peste 7 ani
peste 8 ani
intre 9 si 10 ani
0,50
0,45
0,40
0,35
0,30
0,25
0,20
0,15
0,10
0,05


Articolul 51, referitor la pensia anticipata stabileste la alineatul (1) ca: Asiguratii care au desfasurat activitati in conditii deosebite sau in conditii speciale de munca, dar care nu se pot pensiona cu reducerea varstei de pensionare pe aceasta baza, pot beneficia de prevederile mentionate mai sus. In aceste cazuri reducerea varstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 5 ani.
Alineatul (2) stabileste: "In situatia prevazuta la alin. (1) diminuarea prevazuta la art. 50 alin. (2) nu se aplica pentru numarul de luni cu care se reduce varsta standard de pensionare datorita activitatii desfasurate in conditii deosebite si/sau speciale de munca."
Alineatul (3) al articolului 51 mentioneaza ca prevederile alin. (1) si (2) se aplica si persoanelor care beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare conform art. 48, precum si de cele prevazute de legi speciale

La implinirea varstelor standard de pensionare prevazute de prezenta lege pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute in tabelul mentionat mai sus si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.

 
 

E timpul pentru un browser mai bun

De la 1 octombrie 2019, te informăm că site-ul eJobs.ro nu va mai putea fi accesat prin browser-ul Internet Explorer din cauza funcționalităților reduse ale acestuia. Accesează-ne cu încredere folosind unul dintre browserele mai moderne: Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari sau Edge.

Am înțeles
close